Kedves Testvérek!

Mindannyiunk életében van örömteli és gondterhelt, megoldásra váró időszak egyaránt. Van, amiről kölcsönösen tudomást szerzünk hallásból, de vannak gondok-bajok, amit a nyilvánvalóság hiányában különösebben nem érzékelünk. Ezek a rejtett gondok sokszor életbevágóan fontosak. Ugyanez vonatkozik egy társadalomra így hazánkra is. Szűkebb társadalmunk, országunk is bír néhány örömteli tényezővel, ugyanakkor kénytelen együtt élni több fájdalmas valósággal is. Némelyekre különösen felhívják a közvélemény figyelmét a médiák azzal, hogy sokat írnak és beszélnek róla, de vannak olyanok, amiről hallgatunk, vagy egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk. Noha ezek a legfontosabbak. A modern társadalom rejtett fájdalmai közé tartozik az emberi élet iránti kellő tisztelet hiánya. A kórházak, az ápoló és gondoskodó intézetek és különféle létesítmények falai mögött, de személyes kapcsolataink falai mögött is gyakran zajlanak olyan csaták, amelyekben a védtelen emberi élet veszít az önző, fogyasztói társadalom döntéseivel szemben. Itt elsősorban a megfogant, de megnem született életekről van szó, de az árvák, a gondozásra szoruló idősek, a betegek, a fogyatékkal élők, a hajléktalanok, az erőszak áldozatai, a haldoklók vagy a menekültek is a kiszolgáltatottak közé tartoznak. Ezeknek kevés figyelmet szentelünk, de sokszor talán különösebben nem is akarunk hallani róluk.

Az evangéliumban Jézus azt mondja a siketnémának:» Effeta!«, azaz» Nyílj meg!«  Erre azonnal megnyíltak a fülei, megoldódott nyelvének köteléke, és rendesen beszélt.” (Mk 7,34-35) Jézusnak ez a felhívása azonban mindannyiunkra érvényes. Egyre jobban meg kellene nyílnunk, odafigyelni a mások, különösen a védtelenek szenvedésére. Nem szabad, hogy süketek maradjunk, hogy szemet hunyjunk és tétlenül álljunk az élet ellen történő megynyilvánulások előtt. A saját életünkhöz való ragaszkodásunk indítson bennünket, hogy ezekről a tényekről akarjunk és helyesen tudjunk beszélni. Tudatosítsuk, hogy kiállásunk, megszólalásunk azok védelmében történik, akik védtelenek, nincs lehetőségük védekezni, ha az életükre törnek, vagy bármilyen módon megsértik az élethez való jogot.

Ezzel a szándékkal indul 2024. szeptember 22-én, vasárnap Kassán az Országos felvonulás az ÉLET védelmében, amelyre szeretettel hívunk és várunk mindenkit. Ennek a megmozdulásnak az küldetése, hogy nyilvánosan kifejezze azt a meggyőződést kéréssé formálva az illetékesek felé, hogy az emberi élet a fogantatástól kezdve a természetes halálig védelmet érdemel. Ez már a negyedik ilyen jellegű országos felvonulás, ahol felmerül a kérdés: “Milyen eredményt mutatnak az eddigi felvonulások?” Az élet kultúrájának eszméje egyszerűen mozgásba lendült. Sokakat elgondolkodtattak, sokan átértékelték saját életüket – ráébredtek az összefüggésekre, átrendezték az értékrendjüket, megérezték Isten érintését és az élet szolgálatára szóló hívását, bátorságot nyertek az újrakezdéshez.

Az élet védelme mellett szóló törekvések nemcsak, mint beszédtéma, több teret kapott a médiákban, és ami figyelemre méltó, hogy sokakat megszólított és a megszólítottak nem maradtak közömbösek. Elfojtották az abortusztörvények liberalizálására irányuló erőfeszítéseket, erősödött a rászoruló kismamákra irányuló segítségnyújtás fontosságának tudata, és új szervezetek és projektek jöttek létre, amelyek szorgosan tevékenykednek az élet védelmében. Szlovákiában létrejött a “pro-life” koordinátorok hálózata, akik rendszeresen csapaterősítő találkozókat szerveznek, szentmiséket ajánlanak fel a megnemszületettekért, sok helyen jelképes emlékhelyeket és közös sírokat állítottak a megnemszületett gyermekek számára. Jelentősen megnőtt az érdeklődés a különféle bioetikai kérdésekkel kapcsolatos tanácsadó iránt. Mindez, azok imájának és bátor kiállásának eredménye, akik törődnek az emberi élet méltóságának megvédésével.

Ahogy az eddigi három felvonulás reményünk műve volt, a soron következő demonstráció is az élet méltóságának védelme iránti nyitottságunkat kell, hogy kifejezze abban a reményben, hogy teljesíteni tudjuk kötelezettségvállalásunkat, amivel az élet kultúráját képviseljük. Az idei felvonulást laikus közösségek szervezik, a Szlovákiai Püspöki Konferencia védnökségével. Az Egyház sajátja az élet és a családok védelme, a nyilvános gyülekezés pedig minden polgár joga és kiváltsága, így a mienk is. Ezzel a jogunkkal élve higgadtan, de ugyanakkor jól láthatóan és érthetően kívánunk hangot adni a társadalmunk erkölcsi megújulására törekvő ösztönzésünknek.

Fáradhatatlanul, újra és újra felemeljük hangunkat. Emlékezzünk az evangéliumi özvegyre, aki elment a bíróhoz és kérte:» Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben! Az egy ideig nem volt rá hajlandó. Azután mégis így szólt magában: Bár Istentől nem félek, és embertől nem tartok, mégis, mivel terhemre van ez az özvegyasszony, igazságot szolgáltatok neki, nehogy végül is idejöjjön és arcul üssön.» (Lk 18,1-8). Jézus kiemelte ennek az özvegyasszonynak a tetteit, amint egy másik helyen biztat: „Kérjetek és kaptok, keressetek és találtok, zörgessetek és ajtót nyitnak nektek!” (Mt 7,7) Mi is kitartóak akarunk lenni, fáradhatatlanul koptatni, könyörögni, abban a reményben, hogy egy újabb, a már negyedik országos felvonulással hozzájáruljunk társadalmunkban az élet kultúrájának helyreállításához.

Az élet kultúrájának ápolása hosszú távú és megerőltető feladat. Közös és kitartó erőfeszítésekkel azonban hozzájárulhatunk, hogy megváltoztassuk a gondolkodást, az értékekhez való hozzáállást és a törvényeket. Az ÉLET védelméért indított felvonuláson való részvételünk Kassán egy egyszerű, de tényleges lépés mindannyiunk számára. Legyen ez a személyes elkötelezettségünk gyakorlati megnyilvánulása, amelyben személyesen és közösségileg is, mint társadalom éretté válunk a következő szükséges lépésekre, ahol beteljesíthetjük Jézus szavait: „Ti vagytok a föld sója, ti vagytok a világ világossága.” (Mt 5,13)

Ennek megvalósításához szeretettel hívjuk és várjuk mindannyiukat Kassára az Országos felvonulásra az ÉLET védelmében, amely szeptember 21-én, szombaton este kezdődik a kassai Szent Erzsébet-Székesegyházban, szentmisével, amit megelőz egy felvezető program valamint a szentmisét követően egy kísérőműsor következik különböző eligazításokkal. Szeptember 22-én, vasárnap délelőtt az egyházmegyék Főpásztorai és a segédpüspökök a felvonulásra érkező zarándokokkal együtt ünneplik a vasárnapi szentmisét a városrészek plébániatemplomában. Minden egyházmegyének van egy gyűjtő temploma, ahol a kijelölt egyházmegye főpásztora ünnepli a szentmisét. Délután 14:00 órakor. közös program kezdődik a belvárosban, a Fő utcán, és a résztvevők tömege egy 2,6 kilométer hosszú menetté formálódik. Jelenlétünkkel arról teszünk tanúságot, hogy a föld sója és a világ világossága akarunk lenni.

Kedves Testvérek, hallgassuk Jézus felhívását: „Effeta”, és nyissuk meg szívünket azon értékek előtt, amelyekről sokan hallani sem akarnak, de minden bizonnyal a legfontosabbak közé tartoznak! A Szentatya, Ferenc pápa szavai buzdítsanak bennünket, amit az Olaszországi felvonulás résztvevőinek mondott: “Minden viszontagság ellenére bátran haladjatok előre, mert az emberi élet abszolút méltósága, a Teremtő Isten ajándéka a tét.”

Imáinkban veletek vagyunk, és áldásunkat adjuk rátok!

Mons. Bernard BOBER, košický arcibiskup – metropolita, predseda KBS

Mons. Cyril VASIĽ, arcibiskup – košický eparchiálny biskup

Mons. Marek FORGÁČ, košický pomocný biskup